tirsdag den 16. juni 2009

Tycho Brahe mistede næsetippen i Rostock

Bragt i Bornholms Tidende i juni 2006

Af Jarl Cordua

Krønikeskriveren Saxo skrev i sin krønike, at den danske konge Valdemar I i 1161 var gang med at angribe den på dette tidspunkt hedenske slaviske by ”Roztoc”. Senere bosatte tyske købmænd og håndværkere sig, og som hansestad i middelalderen oplevede Rostock sin absolutte storhedstid.
- Her blev jet-alderen opfundet!, fastslår vores guide – en nydelig dame midt i tresserne, med henvisning til, at Heinkel-flyfabrikkerne producerede verdens første jetfly i 1939. Det var nu ellers mest bombefly til Luftwaffe, som rullede ud fra Heinkels fabrikshaller. Over 7000 i løbet af krigen.
Desværre var flyfabrikkerne, der lå i byens udkant, også årsagen til, at byen i april 1942 blev luftbombet af de allierede. Det gik hårdt ud over Rostocks historiske indre by og mere end en fjerdedel af alle byens huse blev ødelagt. Takket være evakuering omkom ”kun” 300 mennesker, mens Heinkel efter tre dage kunne genoptage flyproduktionen. Den smukke Marienkirche med det astronomiske ur fra 1472 var heldigvis ikke blandt de mange ødelagte huse.

Stasi-museum
Efter krigen kom Rostock til at ligge i DDR, og netop Marienkirche var mødested for oppositionen:
- Her i kirken fandt borgermøderne i november 89 sted - lige før det kommunistiske styres fald, men STASI (den østtyske statssikkerhedstjeneste) fulgte naturligvis godt med i, hvem der deltog i møderne, beretter vores guide og peger op mod vinduerne i lejligheden overfor indgangen til kirken.
Ikke overraskende har Rostocks turistsektor gjort en dyd ud af nødvendigheden og har derfor oprettet et STASI-museum som endnu en turistattraktion for byen.
Imidlertid har man ikke markeret, hvor en anden – set med danske øjne – interessant begivenhed fandt sted. Det var nemlig i Rostock, at Danmarks vel nok mest betydningsfulde videnskabsmand astronomen Tycho Brahe som tyveårig student i 1566 efter et heftigt drikkelag mistede næsetippen i en fægteduel og derfor resten af livet bar en protese. Brahes ærinde i byen var studier, og formentlig gik han på Rostocks Universitet, som er Nordeuropas ældste og fra 1419.
- Nu håber vi, at der kommer nogle flere turister til Rostock. Vi har brug for dem, fastslår guiden.
Udsagnet giver især mening, når man ved, at byen i begyndelsen af halvfemserne havde 50.000 flere indbyggere end nutidens 200.000. Årsagen er lukningen af områdets store industriarbejdspladser i begyndelsen af 1990’erne. Det er derfor ikke overraskende, at delstaten Mecklenburg-Vorpommern med en arbejdsløshed i 2004 på 22 procent går nye veje for at skabe beskæftigelse. Rostock satser især på sejlsportsturisme og forsøgte at blive OL-værtsby for afviklingen af sejlsportskonkurrencerne, da Leipzig forgæves bød på OL i 2012.

Sidste tørdok
Rostock ligger 12 kilometer inde i landet, og man kan sejle dertil fra kysten ad floden Warno fra dens udmunding i Warnemünde. Området bærer præg af, at især skibsværftsindustrien er under hastig afvikling:
- Her ser vi Tysklands sidste tørdok i funktion, fortæller en turistguide nøgternt i højtaleren, da vi sejler på floden fra Rostock by til Warnemünde. En tur, der varer et stort krus øls tid.
Alligevel fastholder Rostock sin betydning som havneby. Udover daglige afgange til Gedser er der færge og fragtruter til Trelleborg i Sverige, til Finland og Letland.

Warnemündes luksushoteller
Warnemünde er fyldt med hyggelige og relativt billige pensionater og restauranter, der ligger helt ud til Warno-floden. Der er overnatningsmuligheder for enhver pengepung. Langs kajen, kan man købe fisk, rav og is på fiskerkutterne, der er indrettet som handelsboder.
Spadserer man forbi byens vartegn, det gamle fyrtårn, langs den lange fine strandpromenade, indfanges ens øje af det moderne etage-høje Hotel Neptun, der blev bygget i DDR i slutningen af 1970’erne. Hotellet er dog blevet moderniseret flere gange og har en fantastisk udsigt lige ved stranden. Svømmer man rundt i varmtvandsbassinet i hotellets wellnesscenter, kan man kigge lige ret ud på Østersøens bølger. På en ny kunstig ø ligger rivalen Hotel Hohe Düne (”Høje klit”), der er et nyåbnet norsk-ejet hotel, der henvender sig til velhavende turister med egen sejlbåd. Hotellet, der ligger på en lille halvø, hvortil man kommer med bilfærge, har wellnesscenter, stor yachthavn og et par gode restauranter og ligger også lige ud til stranden. De to store femstjernede hoteller håber på at tiltrække velhavende sejlbådsturister, konferencegæster og stressede berlinere med behov for et kurophold på en forlænget weekend. Den tyske hovedstad ligger nemlig kun to timers kørsel fra Østersø-byen. Byen får også hjælp af sit nyåbnede modtagelsescenter til de 100.000 krydstogtsgæster, som årligt besøger Warnemünde og Rostock.