tirsdag den 16. juni 2009

Verdensbyen Hamborg

Bragt Bornholms Tidende i juli 2007

Af Jarl Cordua

En tysk storby med kulturtilbud, der overgår Københavns.

Hamborg er et oplagt mål for alle med interesse for storbyferie. Man kan fx. nå metropolen ved Elben-floden i egen bil via motorvejen og Rødby-Puttgarten på ca. fem-seks timer fra København - afhængig af trafikken lige før Hamborg. Tager man turen i egen bil via én af Scandlines færgeruter, så vær opmærksom på, at enkelte hoteller i Hamborg giver lidt rabat på overnatningen ved fremvisning af en færgebillet. Med hensyn til transport rundt i byen, så lad bilen stå og tag metroen. Det er langt det nemmeste.

Verdens port
Hamborg er Tysklands næststørste by med 1,7 millioner indbyggere - knapt det dobbelte af København. Byen kalder sig ”Verdens port” eller på tysk ”Tor zur Welt” og har siden middelalderen været en betydende søfartsby. Hamborg har stadig Europas næststørste havn, der hvert år modtager otte millioner containere, og omfanget af skibstrafik overgås kun af Rotterdam.


Under forvandling
Hamborgs indre bys havneanlæg overgår store forvandlinger i disse år. Store arealer er blevet ryddet, og i stedet bliver der bygget eksklusive boliger med udsigt til Elben og egen bådplads. Beboerne har heller ikke langt til Hamborgs nye koncerthus ”Elbfilharmonien”, der er under opførelse i den nye ”Hafencity”. Den gamle frihavn ”Speicherstadt” (lagerbyen) er i de seneste år blevet åbnet for offentligheden, og nye restauranter og seværdigheder er blevet indrettet i de gamle pakhuse.

Bornholms Tidende aflagde besøg i et ”kafferisteri”, der er indrettet som et levende museum, hvor originale kaffesække lå frit fremme, og kaffen blev malet blandt gæsterne - som det sikkert er foregået i 1800-tallet. En udsøgt og veltillavet stor kop kaffe kostede kun 15 danske kroner, og så fik man både en oplevelse og hyggelig stemning oven i hatten. Hamborgs udvalg af specialforretninger inden for eksempelvis mad og vin overgår i øvrigt langt, hvad man kan finde i den danske hovedstad.Shoppingbyen
Eksklusive modeforretninger med tidens luksusmærker ligger dør om dør i shopping-gaden, ”Neuer Wall”, som man ellers kun finder det i London eller New York. Gaden ”Jungfernstieg” langs Elben-bifloden Alster er en anden kendt shopping-gade, hvor det netop åbnede ”Europa-Passage” på 30.000 kvadratmeter allerede er blevet et nyt indkøbsmekka. Prisniveauet på restauranter og i butikkerne er i øvrigt på niveau med det danske. Det er der ikke noget at sige til, da handelsbyen Hamborg er den by i Tyskland med flest millionærer.


Ny bykerne
Hamborg-bydelen Altona, der ikke ligger langt fra centrum, var indtil krigen 1864 under den danske konge. Hamborgerne er deres fortid under Danmark bevidst, og man kan faktisk finde gamle sten i asfalten, der markerer den gamle grænsen mellem det dengang danske rige og selve Hansestaden Hamborg. Den moderne tid har dog været hård ved byen. I 1842 brændte det meste af den gamle middelalderby ned, og 100 år efter gik det endnu værre. Hamborg var blandt de tyske byer, der for alvor betalte prisen for nazisternes krigseventyr under 2. verdenskrig. ”Operation Gomorra” bestod af syv luftangreb i juli-august 1943, hvor de allierede ved at kaste en kombination af spræng- og brandbomber forårsagede ødelæggende ildstorme, der på ingen tid brændte hele bykvarterer ned. De civile ofres antal er ikke nøjagtigt opgjort, men anslås til et sted mellem 35.000-125.000. Knapt en million blev hjemløse. I dag står det 147 meter høje tårn i den udbrændte Nikolai kirke som mindesmærke for verdenskrigens ofre på slagmarken, i KZ-lejrene og under luftbombardementerne. Man kan komme op i tårnet, der har en fantastisk udsigt. En permanent udstilling ved tårnet beretter om ”Operation Gomorra”. Hamborgs indre by var først genopbygget omkring 1960. Det er ikke alt byggeri, der er lige spændende, men kirken Skt. Michael og Rådhuset er blandt de relativt få bygninger, der stadig vidner om tiden fra før krigen. Dertil kommer charmen ved byens utallige kanaler og broer samt fascination af det kraftige tidevand, man oplever.


Tremmeløst zoo
Er man eksempelvis en familie på vej syd på i bil, så kunne man for sine børns skyld (men så sandelig også for sin egen!) lægge vejen forbi Hamborgs charmerende zoologiske have Hagenbecks Tierpark, som i øvrigt fylder 100 i år. Det særlige ved Hagenbeck er, at det er et såkaldt ”tremmeløst” zoo, hvor dyrene går mest muligt frit omkring og kun begrænses af volde og små diskrete hegn. Når man en gang har oplevet børnehaven på udflugt fodre indiske elefanter med gulerødder, så er man solgt til Hagenbecks publikumsvenlige koncept, hvor fodring af dyr med alskens grøntsager og frugt er tilladt. Ungerne er - målt på de spontane udbrud og deres frydefulde ansigter - ovenud begejstrede, og elefanterne ser også ud til at nyde situationen. Det er i øvrigt et naturskønt parkanlæg med søer og kunstigt skabte stejle Himalaya-lignende bjerglandskaber til glæde for visse gedearter. I øvrigt er haven fyldt med alskens eksotiske dyr og sjældne planter. Særligt opsigtvækkende er figurer af forhistoriske dyr i naturlig størrelse, som man kan møde i en særlig del af haven.Snyd ikke jer selv for at gå i Hagenbeck tropeakvarium med nilkrokodiller, cobraslanger og meget andet. Det er et stensikkert hit hos børn og enhver anden med blot minimal interesse i dyreriget.Rejsen til Amerika
I perioden 1850-1934 søgte fem millioner europæiske udvandrere, heriblandt mange danskere lykken i Amerika og rejste ud med skibe, der stævnede ud fra Hamborg. Et stort oplevelsescenter om udvandringen er blevet indrettet i det gamle opsamlingssted for udvandrerne ”BallinStadt”, der også blev kaldt for ”Drømmenes havn”. Oplevelsescenteret åbnede 5. juli i år i bydelen Veddel. Udvandrermuseet har blandt andet passagerlister er samtlige udvandrere i nævnte periode, hvor besøgende eller andre via Internettet kan søge efter evt. familiemedlemmer. Udstillingen viser især, hvilke forhold passagerne rejste og levede under, samt dokumenterer deres drømme og håb om fremtiden i brevene, de sendte hjem.

H.C. Andersen
Er man til det finkulturelle, så er eksempelvis Hamborgs ballet med dets instruktør og koreograf John Neumeier i verdensklasse. I september har man blandt andet H.C.Andersens ”Den lille havfrue” på programmet i den Hamborgske Statsopera, der naturligvis også byder på operaforestillinger. Byen har i øvrigt intet mindre end tre symfoniske orkestre, deriblandt Hamburger Symfonikerne, der også kan opleves i Laiez Musikhalle og fra 2009 også i førnævnte kommende Elbphilharmoni.
Moderne kunst kan opleves i Hamburger Kunsthalle, der i sommer har en interessant udstilling kun med søfartsmotiver.
Hamborgs forlystelseskvarter ligger i det gamle sømandskvarter St. Pauli og er særligt koncentreret omkring boulevarden Reeperbahn. ”Forlystelseskvarter” skal her forstås i ordets bredeste betydning, for området er berømt/berygtet for sin åbenlyse prostitution i et særligt område, men dertil kommer så bydelens perlerække af internationale musicalforestillinger og glimrende restauranter.

Fodboldbyen
For fodboldinteresserede er der mulighed for at se bundesligafodbold i AOL Arena (Nu HSH Nordbank Arena) fra 2000, hvor byens stolthed ”Hamburger SV” spiller hjemmekampene blandt andet med den tidligere FC Midtjylland-spiller Mohamed Zidan på holdet. Helt aktuelt spiller klubben hjemme mod et andet tysk storhold FC Bayern München søndag den 2. september. Der er også mulighed for at opleve rockgruppen ”The Police” 11. september på dette hypermoderne stadion med 57.000 siddepladser.
Vil man opleve en anderledes, men stadig festlig stemning på lægterne, så foregår det på Millerntor stadion nær Reeperbahn, hvor FC St. Pauli har hjemmebane. Det er her bydelens brogede indbyggere - ofte betegnet som den ”alternative scene” - samles under en sort piratfane med dødningehoved for at støtte holdet. Alt det til trods så spiller både St. Paulis ”elleve” og fans rollen som Tysklands outsiderklub nr. 1 samt HSVs fattige lillebror på en ganske charmerende facon og nyder popularitet overalt. De udbudte 10.000 sæsonkort er derfor for længst udsolgt.
HSV endte sidste sæson som nr. 7 i bundesligaen, mens St. Pauli vandt deres række i regionalliga Nord og derfor fra denne sæson optræder i Tysklands næstbedste række, 2. bundesliga.

Med tog til rundkirken
Børn i alle aldre med blot en smule hang til modeltog bør vende næsen mod ”Miniatur Wunderland”, der ligger i et af de store gamle lagerhuse i ”Speicherstadt”. Her kører modeltog rundt på 900 kvadratmeter i en uendelighed i de smukkeste miniaturelandskaber fra Tyskland og dets nabolande samt USA. Naturligvis oplever man Hamborg by, men også smukke og hyggelige sydtyske byer og bjerglandskaber. En sjov gimmick ved udstillingen er, at lyset skifter hvert kvarter, sådan at de besøgende oplever aften og nattestemning med lys i de vinduer og i gadelygter. Danmark er naturligvis også repræsenteret med et landskab, hvor Egeskov Slot på Fyn optræder ved siden af en bornholmsk rundkirke, der i øvrigt ikke ligger så langt fra Lillebæltsbroen, hvor computerstyrede tog suser forbi. Pyt med disse geografiske unøjagtigheder, for udstillingen er ellers så gennemført i detaljen, at selv nummerpladerne på bilerne i miniature skam er hvide med en rød ring omkring. Det kan ikke undre, at Miniature Wunderland i dag er Hamborgs største turistattraktion med over en million besøgende sidste år. Udstillingen fortsætter med at vokse, og fra september i år kan man glæde sig over tog, der kører rundt i de schweiziske alper. Det er i øvrigt slående for den gode og børnevenlige atmosfære omkring hele udstillingen, at personalet består af glade tog-entusiaster. En familie med to børn kommer ind med rabat for 28 Euro dvs. 210 kr.
I Hamborg er der i hvert fald noget at opleve for alle og enhver.


Læs mere på

www.hamborg.de
www.hagenbeck.de
www.miniatur-wunderland.de
www.hsv.de
www.fcstpauli.de
www.hamburger-kunsthalle.de